Poprava amerického novináře Jamese Foleyho islamisty z IS

18

Novinář, který byl před dvěma lety unesen v Sýrii a od té doby byl nezvěstný byl popraven bojovníky radikální organizace islámský stát. Islamisté z IS ovládají části Sýrie a sever Iráku, kde sunnitská organizace vyhlásila chalífát. Její úsilí o ovládnutí obří přehrady u severoiráckého Mosulu vyvolalo reakci americké armády. Ta poprvé od stažení ze země v roce 2011 v posledních dnech provedla nálety, jimiž podpořila pozemní jednotky irácké armády a kurdských milic. Muž, o němž autoři videa tvrdí, že je James Foley, klečí v poušti, zatímco černě oděný a maskovaný muž s nožem stojí za ním. „Vyzývám své přátele, rodinu a milované, aby se povstali proti mým skutečným vrahům, americké vládě, protože to, co se mi stane, je pouze výsledkem jejich lhostejnosti a zločinnosti,“ říká klečící muž.

Maskovaný muž angličtinou s britským přízvukem říká: „Toto je James Wright Foley, americký občan, z vaší země. Jako vláda jste v čele agrese vůči Islámskému státu.“

„Dnes na nás vaše vojenské letectvo každý den v Iráku útočí. Vaše údery způsobily oběti mezi muslimy. Už nebojujete proti povstání. My jsme islámská armáda a stát, které byly přijaty velkým množstvím muslimů na celém světě,“ dodal muž, načež klečícího podřezal.

Na konci videa pak je vidět jiný zajatec v oranžové kombinéze a jméno v rohu obrazovky: Steven Joel Sotloff. „Život tohoto amerického občana, Obamo, závisí na tvém dalším rozhodnutí,“ říká maskovaný muž.
Zdroj: Reflex.cz

Share.

18 komentářů

Leave A Reply