Pripjať – atomové město

8

Pripjať je opuštěné město v Polesí na Ukrajině (Kyjevská oblast), v těsné blízkosti jaderné elektrárny Černobyl. Budování Pripjati oficiálně započalo 4. února 1970, sloužit měla jakožto sídliště pro přibližně 50 000 lidí, převážně pracovníků JE Černobyl a jejich rodin. Statut města Pripjať získala v roce 1979 na základě nařízení Vrchního sovětu Ukrajinské SSR № 1264/686.

Původně to bylo „město mladých“ – pracovníků jaderné elektrárny, věkový průměr obyvatel nedosahoval ani 30 let. Podle posledního sčítání lidu provedeného před evakuací (listopad 1985), činila populace města 47 500 obyvatel, přičemž mezi ně patřilo více než 25 národností. Roční populační růst činil v té době více než 1500 lidí, z toho asi 800 tvořili novorozenci. Většina názvů ulic se nesla v sovětském ideologickém duchu, např. Leninova třída, ulice Družby národů, ul. Stalingradských hrdinů, k vidění zde byly však i ul. Nábřežní nebo též třídy Stavitelů a Nadšenců (rus. Энтузиастов). Název města samotného byl odvozen od řeky Pripjať, na jejímž břehu bylo toto první ukrajinské „atomové město“ vybudováno.

Jaderná havárie v Černobylu

Po výbuchu jaderné elektrárny Černobyl, ke kterému došlo v noci 26. dubna 1986, začala evakuace celého města, která trvala od odpoledních hodin 27. dubna několik dalších dní. Byly odstaveny dodávky plynu, vody, dálkové vytápění a elektřina. Pripjatí začaly projíždět speciální milicionářské jednotky dohlížející na kolony autobusů a nákladních aut odvážejících obyvatelstvo města. Evakuace měla původně trvat jen tři dny, vláda SSSR však jeho obyvatelům záměrně sdělila nepravdu, jelikož evakuace trvá de facto až dodnes. Řada obyvatel města zemřela na nemoci z ozáření, ostatní se přestěhovali zejména do Kyjeva a Slavutyče – nového města vybudovaného až po tragédii v Černihovské oblasti, asi 50 km na východ od Pripjati.
Po evakuaci lidí z této oblasti zůstalo vše tak, jak to tamní obyvatelé zanechali. Na prádelních šňůrách stále visí prádlo kývající se ve větru, velké ruské kolo je stále dominantou celé Pripjati a v obchodech lze stále spatřit vystavené zboží.

Současnost
Dnes je Pripjať „město duchů“ – mrtvá, neobydlená zóna, technický stav značné části domů i občanského vybavení začíná být velmi špatný. Roku 2005 například došlo vlivem povětrnostních podmínek a prosakující vody k částečnému zhroucení budovy bývalé střední školy. Zóna je dnes chráněna vojáky, kteří mají zabránit rabování, které se v ní začalo po havárii objevovat. Všechny dveře jsou otevřené, aby se snížilo riziko pro návštěvníky.

Okolí města je stále silně zamořené, především cesiem a bude muset uplynout nejméně 150 let od havárie, než dojde k poklesu radioaktivity na úroveň, která je pro lidský organizmus únosná. Samotná Pripjať není příliš kontaminovaná. na některých místech se dá zdržovat určitý čas, záleží na velikosti zamoření. Na silnici se téměř žádná vrstva radioaktivních látek škodících zdraví nenachází, jen v blízkosti jaderné elektrárny Černobyl hladina kontaminace stoupá. V samotných domech, kde se tolik neprojevují povětrnostní podmínky, je však situace o několik stupňů horší.

Pokud zamoření ustoupí, pak bude možné například zbytky města zbourat a postavit město nové. V posledních letech sílí snahy o vybudování skanzenu z tohoto města – jako věčnou výstrahu před lidskou nezodpovědností a neúctou k přírodním zákonům.

Zdroj: Wikipedie

Share.

8 komentářů

Leave A Reply